Glöm inte….
Söndagen den 23/9 kl 13-15 Skördefest på Haga loge. Provsmakning, sortbestämning av äpplen, lotteri, kaffe o äppelkaka. Inträde: 40kr/ 50kr för ickemedlem.
Vem är Ansluten
  • 0 medlemmar.
  • 2 Gäster.

Äppelgelé

 

1 kg äpple

6 dl vatten

9 dl strösocker per liter

avrunnen saft

Smaksättning 1, till ½ sats äppelgelé

6 st rosmarintoppar

Smaksättning 2, till ½ sats äppelgelé

1 st lime, ½ tsk skal, 2 msk saft

1. Skölj äpplena och skär bort eventuellt skadade delar.
Dela dem i mindre bitar, låt skal och kärnhus vara kvar.
2. Koka upp vattnet i en stor gryta. Häll i äpplena och låt dem koka under lock ca 15 min eller tills de är helt mjuka.
3. Häll upp massan i en silställning och låt saften självrinna ca 30 min.
4. Mät upp hälften av saft och socker. Koka upp saften och tillsätt sockret lite i taget, rör tills sockret löst sig.
5. Koka saften kraftigt utan lock i ca 10 min. Gör geléprov enligt ruta.
Tillsätt rosmarin eller lime och koka upp. Ställ åt sidan och skumma.
6. Häll upp geléet på varma glas. Sätt på locket och låt dem svalna.
Förvara geléet kallt.
7. Gör på samma sätt med den andra hälften av saft, socker och lime.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Geléprov: Lägg lite gelé på ett fat och ställ i frysen ca 3 min.

Dra ett finger igenom.

Behåller den formen är den klar.

Leave a Reply

Senaste inläggen
Kategorier
Arkiv