Aronia sylt med konjak
Aronia sylt
Tid: ca60min
1 liter bär, sköljda och avrunna
2 dl vatten
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 stjärnanis
1 liten bit torkad ingefära
saft från ½ citron
Mörk och vacker och underbart god blir Aronia sylten om någon matsked mörk rom eller konjak tillsätts.
Ingefäran kan uteslutas eller ersättas med andra kryddor tex kardemumma och kanel.
Sylten står sig några månader. För längre hållbarhet måste konserveringsmedel tillsättas. Följ anvisningarna på förpackningen.
Hetta långsamt upp bär och vatten och låt koka på svag värme, tills bären faller sönder ca 15min. Blanda vaniljsockret i i sockret och rör ned i grytan.
Tillsätt kryddorna och citronsaften, låt koka tills det blir simmigt, ca 20min.
Ta grytan från värmen, fiska upp kryddorna, skumma väl och häll sylten på rena varma burkar. Sätt genast på lock. Låt burken stå någon vecka innan sylten avnjutes!