Inkokta päron
2kg päron, tex Conferance som är fasta
1,5L vatten med 1 pressad citron i.
Skala och lägg dem i citronvattnet så att dom inte mörknar innan kokning. Låt gärna skaftet sitta kvar. Halvera frukterna om så önskas.
Lag:
1L vatten
6 dl socker
Koka upp vattnet och socker till lagen. Lägg sedan i frukterna, kokas 30-40min, går på halva tiden om de halveras, och ännu fortare om frukterna delats i fyra delar. prova med sticka. Ta bort allt ev skum och lägg sedan päronen i väl rengjorda burkar och häll lagen över. Förvaras svalt , eller i frysen.
Olika smaksättningar:
Mynta och vanilj: 1 vaniljstång delad på mitten får koka med i lagen tillsammans med bladen från 6 kvistar mynta.
Lingon: Låt 3 dl lingon koka med i lagen.
Konjak: När päronen är färdigkokta slår du i 1,5 dl konjak i lagen.