Äppel & plommon cobbler
En cobbler är populärt i USA, och är som en blandning mellan paj och kaka.
4-6 port
4 st stora plommon
4 st äpplen
3/4 dl råsocker
1 tsk mald kanel
1 dl mjöl
1 dl havregryn
1½ dl crunchmüssli, tex Start
1½ tsk bakpulver
125 smör, rumsvarmt
1 dl råsocker
1 ägg
Gör så här:
1) Skala och dela äpplena i klyftor. Dela plommonen.
2) Blanda äpplen, plommon, socker och kanel i en ugnsfast form.
3) Blanda mjöl, havregryn, müssli och bakpulver. Vispa smör och socker mjukt.
4) Tillsätt ägget och vispa lite till. Blanda sist ner mjölblandningen.
5) Bred smeten över frukten och låt grädda i 175C i ca 40 min eller tills äpplena är mjuka.
6) Lägg över folie efter ca 25min. Servera cobblern ljummen med stjärnanisdoftande vaniljsås eller vaniljglass.
Stjärnanisdoftande vaniljsås
2dl mjölk
1 dl grädde
3 stjärnanis
3 äggulor
3/4 dl socker
Koka upp grädde, mjölk och stjärnanis.
Vispa äggulor och socker och häll sedan allt tillbaka i kastrullen. Sjud under ständig omrörning tills såsen tjocknar. Såsen får inte koka, för då koagulerar gulorna.