Trädgårdsresan till Sofieros trädgårdsdagar 2019 del 4

Efter utcheckning så gick resan upp till ett unikt byggnadsverk: Tjolöholms slott. Det ligger några mil söder om Göteborg och stod klart 1904. Det var den brittisk-svenska familjen Dickson som byggde nordens främsta Arts and Crafts anläggning. Lars Israel Wahlman var den som ritade det hela. Det består av slottet, trädgården, arbetarbostäder, kyrka osv. Arts and Crafts eran började i England och spred sig. Rörelsen eller idealet hade stort inflytande på hantverk, arkitektur, trädgårdskonst mm. Och det märks mycket väl på Tjolöholm. Vår guide, en av slottsträdgårdsmästarna, berättade att tankarna med Arts and Crafts är att husets rum fortsätter ut i trädgården. Att trädgården ska bjuda på överraskningar. Framför huset finns en grästrappa som ej är avsedd att gå i, utan bara är till prydnad. Närmast huset växer bla vackra eklövshortensior och spetsbräken.

Eklövshortensia
Rutmönstret i gräsmattan.
En frodig växt som kommer från Sydafrika.

Perennerna planteras tätt för att stötta varandra när de vajar i vinden och det ska se ut som i naturen, ingen bar jord. Man blandade det strikta klippta med perennarabatter som ska se naturliga ut, som om naturen själv sått dem där.

”The sunken garden”
Färgrik perennarabatt ut mot havet.

På baksidan slottet ut mot havet finns en sk sunken garden, det är en stor gräsplan som uppe på kanten kantas av klippta idegranar och perenna rabatter. Idegranarna är förstärkta med kycklingnät för att klara den hårda havsvinden. Den syns inte med blotta ögat, utan döljs bra av tillväxten.

Enligt det romantiska idealet skulle en trädgård också innehålla bla en grotta, dit man skulle kunna sitta med sin tekopp och en god bok, och det finns även här.

En örtagård som växer ovanpå en bro som förbinder berget med slottet. En vacker stillsam plats där folk gärna gifter sig.

Läs gärna mer om slottet och trädgården via länkarna här nedan. 

Tjolöholms egen hemsida.

Artikel om John Taylor.

Wikipedias info om Arts and crafts.

Jag tyckte det var ett mycket intressant ställe som jag gärna skulle besöka igen. Om du vill besöka så läs gärna på före eller gå på guidad tur för att få ut mesta möjliga av besöket, för det finns mycket att upptäcka!  Och avsätt rejält med tid för att se hela området.

Gårdens arbetarbostäder, med ett tillhörande folkets hus, är byggt i nationalromatisk stil likt Carl Larssons Sunborn. En kyrka finns på berget bredvid, byggt i samma stil o material som slottet.

Leave a Reply

Senaste inläggen
Kategorier
Arkiv