Trädgårdsresan till Sofieros trädgårdsdagar 2019 del 2

Efter Gunillaberg fortsatte resan söderut och till Huseby bruk. Henke Rolfson som är historieintresserad berättade i korthet om Huseby-skandalen.

När vi kom dit var samtliga hungriga och begav sig till restaurangen/fiket för energipåfyllnad. Tyvärr höll köket på att stänga, men de gjorde vad de kunde för att få fram mat o mackor.

Jag svepte mackan o kaffet snabbt och vandrade ut till trädgården som vi hastigt hade vandrat igenom på väg till matstället. Om man står framför stora mangårdsbyggnaden så ligger själva trädgården till vänster, försänkt några meter. Där växte många päronträd fulla med päron. Även äppelträd fanns men stod i odlingsbäddarna. Sedan när man gick gången fram så fanns det ett stort insektshotell på vänster sida och till höger bredde stora odlingsbäddar ut sig fyllda med diverse grönsaker och sommarblommor. Tydligen så kämpade man tappert mot mördarsniglarna som annars skövlade grödorna hej vilt. Såg en liten fin gardinspets längs en kant. Kan det vara ett sätt att hejda dem?

Insekts hotell
Gardintyll för sniglarna…?
Tror det var några olika sorters kronärtsskockor, knopparna såg lite olika ut, ja och även växtsättet. Dekorativa oavsett om de är i knopp eller blommar.
Kronärtskocka som blommar, populär bland insekterna!

Tog sedan en tur in i huset där allt är bevarat sedan Fröken Florence Stephens bodde där. I ett av rummen finns hon t.o.m närvarande i form av en foto i naturlig storlek, är så man hajar till lite. Finns en hel del intressanta arkeologiska föremål att bese också. På väg därifrån upptäckte jag den originella utebelysningen och broderirabatten.

Fröken Florence

Vill du besöka Huseby bruk så se till att du har gott om tid på dig, för det finns mycket att se som tex kvarnen (där man ska ge en offergåva till kvarngubben), sågverket, arbetarbostäder, elmuseum, mejeriet, mangårdsbyggnaden, naturrum, trädgården osv. Läs mera här.

Leave a Reply

Senaste inläggen
Kategorier
Arkiv