Trädgårdsresan till Sofieros trädgårdsdagar 2019

Jag ska inledningsvis säga att det som jag skriver i det här inlägget är min personliga upplevelse av resan, de övriga 26 deltagarna har säkert andra upplevelser. Ni bör även känna till att jag besökte Gunillaberg för några år sedan, så det är det besöket jag jämför med när jag skriver om stället längre ned i texten. Och jag kommer att göra ett inlägg om varje ställe som vi besökte under resan: Gunillaberg, Huseby bruk, Sofiero och Tjolöholms slott.

Nu till resan!

Redan på morgonen när jag drog upp rullgardinen, så fullkomligt vräkte regnet ner, så massivt att man nästan förväntade sig se Noak i sin ark fara förbi sovrumsfönstret! Jag hade köpt en regncape tidigare i sommar att ha på resan, men insåg när jag satt i bilen på parkeringen vid bussföretaget att den var för fjuttig för att mota det monstruösa regnet med. Så jag skuttade ut och öppnade bakluckan och fyndade till slut ett hyggligt stort och helt paraply! Nu var jag redo!

Första stoppet var Gunillaberg som ligger ca 2 mil väster om Jönköping, i trakten av Bottnaryd. Den anrika gården från 1600-talet köptes 2008 av den danske konstnären/konditorn Tage Andersen. Man kan nu ganska snart konstatera att hela anläggningen nog behöver en uppfräschning. Både idémässigt och när det gäller allmänt underhåll. Han är känd för sin dova, nästan murriga färgskala som lyses upp av vackra blommor i olika överraskande arrangemang. Inomhus fanns denna gång inga levande blommor, utan allt såg rätt dystert o slitet ut. Utomhus, ja redan vid parkeringen såg man att kornas stängsel ruttnat av och låg på marken i delar, dvs de trädslanor som han har fäst utanpå det riktiga stängslet. ”Butikshuset” hade magert innehåll och utvändigt behövde taket renoveras innan det knäar ihop. Fiket med det målade genomskinliga plasttaket såg inte bra ut med lagningar o läckor. Fikets hygien är under all kritik. Horder av flugor på tallrikar med kallskuret, och mannen som serverade såg ut som han nyss kom in från ladugården. Jag nöjde mig med en kopp glödhett kaffe o en av Tage Andersens egenhändigt nybakade karamellkransar. Växthuset/orangeriet hade fått fler kamelior och lite andra intressanta växter. Jag frågade Tage när de blommar och han svarade i februari. Vintertemperaturen hålls på ca 6 C. Så är man i området då och om han har öppet, så åk gärna dit för att uppleva den fantastiska kameliablomningen. På höger sida nedanför spegeldammen blommade liljorna för fullt, även om blomningen började närma sig slutet. Liljorna är planterade på en liten äng, en och en. Vackert, men lövslyet börjar ta över marken, vilket är synd. För framtida besökare så hoppas jag att Tage tar tag i gården och förnyar! För gården och det han skapar är fantastiskt att uppleva och inspireras av.

En skön blandning av växter i hans egenritade orangeri.
En söt lite hårig begonia som jag aldrig sett förut.
Ännu en okänd växt.
Regnet förstärkte dysterheten.
Svart kaffe & Tages karamellkaka
De få växter man såg inomhus var avlidna sedan länge. Kanske hyllade Tage förgängelsen och såg skönheten i det?
Upplyftande färgklick!

Leave a Reply

Senaste inläggen
Kategorier
Arkiv