Jag gillar älggräs…

De flesta av er känner igen det vildväxande älggräset. Det växer på fuktiga ställen, blir 100-150 cm höga, med en gräddgul doftande blomma.

Det är en gammal medicinalväxt, som är svettdrivande, den innehåller salicylsyra, så den är febernedsättande och smärtstillande. 

Ni som var med på skördefesten hade möjlighet att provsmaka på älggrässaft. 

Älggrässaft, frisk, lätt syrlig blommig smak.

Det finns flera trädgårdsvarianter av älggräs. Min första planta var ett amerikanskt älggräs, 100-150 cm högt med härligt fluffiga rosa blomklasar. Den sprider sig med underjordiska stammar, så den poppar upp lite här och var, men vad gör det. 

Filipendula rubra

Den brokbladiga varianten blir inte så hög, ca 50-60 cm, och håller sig på sin plats. Den har man för bladverkets skull. 

Filipendula ulmaria variegata

Sibiriskt älggräs blir heller inte så högt, ca 30-40 cm. Den har skarpt cerisrosa blommor.

Filipendula Palmata ”Grand Ridge”

 Det senaste älggräset, som flyttat in hos mig är en varigerad form som heter Hjordis.

Filipendula multiljuga ”Hjordis”

Hon kommer ursprungligen från Norge. Hon är snygg tycker jag, hoppas hon ska trivas.

 Vad har ni för favoriter?

4 Responses to “Jag gillar älggräs…”

 • kerstin hedström:

  Hej
  Jag har amerikanskt älggräs, som jag tycker är underbart med sina rosa blommor.
  Norska gräset hjordis verkar intressant, fint bladverk verkar det ochså ha.

 • LarsH:

  Har gjort älggrässaft en gång, smaka sisådär.

 • Margareta Ekman:

  Jaghar letat efter Norskt älggräs! Vet du var jag kan få ta i det?

 • Lena F:

  Hej!
  Visst är det härligt med älggräs, och ”Hjordis” är så snygg. Jag skickade efter min planta hos http://www.spezialplant.nu Har sett att den också finns på odlargladjen.se Jag har tyvärr inte sett den hos någon plantbutik i vår närhet. Min planta mår inte så bra, har flyttat den i år, hoppas på att den rycker upp sig. Lycka till och berätta gärna hur det går.

Leave a Reply

Senaste inläggen
Kategorier
Arkiv